Hjem » Hvad er en hulmur? Og sådan tjekker du, om du har en

Hvad er en hulmur? Og sådan tjekker du, om du har en

Hvis du ejer et murstenshus med en nyere byggedato, så vil du med stor sandsynlighed have et hus med hulmur. Men hvad er en hulmur egentlig, og hvordan tjekker du om du har en? Få svaret på disse spørgsmål ved at læse videre her.

1. Hvad er en hulmur?

En hulmur er som navnet antyder en facadevæg, der er sammensat en henholdsvis en formur og en bagmur. Og mellem disse to mure vil der nu være et mellemrum, der typisk vil være velegnet til at blive hulmursisoleret. Langt de fleste moderne danske villaer og parcelhuse i mursten vil have en hulmur.

2. Hvordan ved jeg, om mit hus har en hulmur?

For at kunne finde ud af om din bolig har en hulmur, så skal du i de fleste tilfælde have fat i en professionel til at tage et kig på din boligs mure. Det er nemlig ikke nok blot at kigge på din boligs byggedato – selvom dette muligvis kan give dig en indledende idé om dit hus nu har hulmur eller ej.  Dog findes der et lille trick til at bedømme om der er tale om en hulmur eller en fuldmuret facade. Du skal nemlig blot måle bredden på selve muren. Hvis der er tale om en mur der blot er ca. halvanden mursten bred, så vil du med stor sandsynlighed ikke have en hulmur. For med en hulmur kommer der naturligvis også en smule ekstra bredde med i handlen, så hvis din mur er over 30 cm i bredden, så vil du ni ud af ti gange trygt kunne regne med at have en hulmursfacade.

3. Trænger jeg til at hulmursisolere?

Når du så har fået afklaret om du nu har en hulmur eller ej, så skal det nu handle om selve isoleringen mellem for- og bagmurene. Det er desværre nemlig langt fra alle huse med hulmur, der er ordenligt isoleret. Heldigvis vil du i de fleste tilfælde nemt kunne finde ud af dette ved blot at sætte en hånd på væggen. Hvis væggen føles kold, så vil der oftest være tale om enten en manglende eller udslidt hulmursisolering. Træk er en anden klar indikator på, at det måske er ved at være på tide at give dit bolig lidt ny isolering. Sidst men ikke mindst, så vil manglende eller udslidt isolering også kunne ses på varmeregningen. Et dårligt isoleret hus vil nemlig koste markant mere at opvarme, hvilket naturligvis giver helt ny mening til det gamle mundheld ”at fyre for gråspurvene”. For dårlig isolering vil jo være lig med blot at lade varmen sive ud af boligen.

4. Er min hulmur i det hele taget isoleret?

Sidst men ikke mindst, hvis du ikke ved om din hulmur har isolering, så anbefales det klart at du tager kontakt til et professionelt isoleringsfirma til at give din mure et tjek. Der skal nemlig typisk bores for at tjekke en given murs manglende eller eksisterende isolering. I løbet af denne proces vil teknikeren nu indføre et kamera gennem det borede hul for at kunne bedømme, hvor tæt isoleringen er pakket eller om der i det hele taget er isolering i hulmuren.

Lignende nyheder